måndag 13 oktober 2014

Börek / Burek / Acma

På turkiska heter bullarna Acma, blev svårt att översätta eller hitta rätta ordet
men börek/burek blev det närmaste ordet jag kunde komma på.
Bullarna är utan fyllning.
Du behöver:
50 gram jäst
1 msk socker
2,5 dl mjölk
11-12 dl vetemjöl
1 tsk salt
2,5 dl ljummet vatten
1 1/4 dl olja

För pensling:
2-3 ägg gula
Nigella (Cörek otu)

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke och häll över sockret.
Värm mjölken till fingervarmt.
Häll mjölken över jästen och sockret och rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt vetemjöl, salt, vatten och olja.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt i cirka 60 minuter.
Dela degen i bitar lika stora som ett stort ägg.
Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla ägg gulan och strö över nigella.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 185°.
Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk innan de serveras.
Färdig att servera :).

Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla ägg gulan och strö över nigella.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. 
Låt bullarna kallna på galler eller på plåten under bakduk innan de serveras. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar