tisdag 1 juli 2014

Börek med köttfärs..


För degen behöver du:
500 gram vetemjöl
3/4 dl mjölk
3/4 dl olja
1 1/2 dl ljummet vatten
20 gram jäst ( blå )
1 tsk salt

Vill du inte göra degen själv går det lika bra att använda 2 st färdig yufka ( filodeg ).

För fyllningen behöver du:
300 gram köttfärs
1 st gul lök
1/2 knippe persilja
Salt - Svartpeppar
1 tsk turkisk röd paprika krydda ( Pul biber )

För penslingen mellan:
200 gram smält smör
2 msk tahin

För pensling över:
1 st ägg
1 msk olja
Nigella


Gör så här: ( Degen )
Smula jästen i en skål. Värm mjölken och oljan till fingervärme, 37°C
Häll den sedan över jästen och rör om så att jästen löser sig. Häll även över vattnet. 
Tillsätt mjöl och salt. 
Arbeta degen smidigt. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

Gör så här: ( Fyllningen )
Bryn köttfärsen och löken. Tillsätt kryddorna. 
Lägg åt sidan så att den kallnar. 
När det kallnat tillsätt hackad persilja.

Gör så här:
Nu när degen jäst klart, delar ni den i två. 
Häll lite mjöl över bänken innan du kavlar så att degen inte fastnar på bänkskivan. 
Kavla degen till en tunn rund form. Pensla rikligt utav tahin röran och rulla degen. 
Efter du rullat degen, gör en cirkel utav den som liknar snigel skal. 
Efter du gjort det lägger du undan den övertäckt i cirka 10 minuter. 
Gör exakt samma sak med den andra deg delen. 
Ta den plåten ni ska använda och lägg bakplåtspapper. 
Degen ni la undan för 10 minuter sen tar ni nu och kavlar till den storlek som plåten är och lägger som botten. 
Du häller nu hela fyllningen jämt över. 
Kavla ut exakt på samma vis den andra degen som du gjorde med den första. 
Den lägger du över fyllningen som ett lock. Lägg undan plåten övertäckt i cirka 20 min. 
Sätt ugnen på 200°C. 
Pensla sedan på ägg röran och strö över nigella. 
In i ugnen i cirka 15-20 minuter eller tills ytan får en gyllene färg. 
Kan serveras både varm och kall

Låt jäsa övertäckt ca 60 min.
Efter att köttfärsen kallnat tillsätter du persilja.
På med hela fyllningen jämt över.
På med "locket" och pressa ner kanterna lite.
Serveras både kall och varm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar