onsdag 25 juni 2014

Linsbullar / Mercimek köftesi..

Maträtt från Turkiet och en av mina favoriter! :)

Du behöver:
2 dl röda linser
4,5 - 5 dl dl vatten
1 st potatis
2,5 dl fin malen bulgur ( Köftelik bulgur )
2 st gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré
1,5 dl olja
2 klyftor vitlök
Salt - Svartpeppar - Turkiska paprika pulver ( Pul biber ) - Paprika pulver.
4 st salladslök
1/2 knippe persilja

Gör så här:
Skölj linserna. Ta linserna, potatisen (skär potatisen i mindre bitar) och lite salt i en kastrull med vatten att koka upp i. Låt det koka tills potatisen är klar. 
Ta en djup skål, häll i bulgur och när linserna och potatisen kokat klart häller du den ner i skålen med bulgur. Lägg lock över och ställ den åt sidan i ungefär 15 minuter. 
Fin hacka löken. Ta en kastrull, häll i oljan och löken, stek tills löken får lite färg. 
När löken fått lite färg lägger du i tomatpurén och paprikapurén steker ungefär i 2-3 minuter till. Ta kastrullens röra och häll den över i skålen med bulgur och linser. 
Blanda allt med sked nu när det är varmt och när det kallnat använder du händerna för att knåda, häll även i kryddorna och den pressade vitlöken. 
Knåda nu allt ordentligt.
Fin hacka salladslöken och persiljan. Häll även de gröna ner i röran och blanda lätt ytterligare en liten stund. Blöt ner händerna och ta lite utav röran och forma så som på bilden. 
Låt dem bli lite ojämna med synliga fingeravtryck. Nu färdiga att servera!


Fin malen bulgur. 

Blanda den stekta löken med uppsvullna bulgur och knåda nu ordentligt.
Tillsätt salladslöken och persiljan.
Knåda ytterligare lite lätt så att allt blir bra blandat. 
Låt dem bli lite ojämna med synliga fingeravtryck. Nu färdiga att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar